Innovativ og effektiv bekæmpelse af ekstremregn med et avanceret højvandslukke.
Baggrund for udviklingen af en innovativ og fleksibel højvandslukker skyldes de senere års stigende nedbørsmængder, som hævdes forårsaget af klimaændringer.
Med disse mængder af nedbør har Nordeuropa og Centraleuropa været udsat for både heftige skybrud og vedvarende monsterregn. Disse forhold har ikke været forudset i planlægning og konstruktion af de offentlige afløbssystemer i byer og bebyggelser.
Konsekvensen er, at systemerne overbelastes på grund af de forøgede regnvandsmængder, hvilket medfører opstemninger og forøget vandstand, således at afløbsvandet kan trænge baglæns ind i de enkelte ejendommes afløbssystemer og forårsage oversvømmelser fra gulvafløb og toiletter mv. specielt i kældre og i lavtliggende ejendomme. Disse omstændigheder giver anledning til skader på løsøre og ejendom samt efterfølgende omfattende arbejde og omkostninger med oprydning og renovering af især bygninger. En særlig ulempe gør sig gældende når “sort” spildevand giver oversvømmelse, idet der i sådanne tilfælde kan opstå sundhedsfare som følge af bakterier, der spredes i bygningen. Disse tilfælde medfører store omkostninger til oprydning.
EU Byggevaredirektivet og nationale retningslinjer
Produkter til sikring mod tilbageløb af ovennævnte type til anvendelse i enkelthusstande falder under reglerne i EU’s Byggevaredirektiv 89/106EEC (The Construction Products Directive 89/106/EEC), indenfor hvilket der er udarbejdet en række harmoniserede standarder, som berører sikring af ejendomme og bygninger mod oversvømmelse som følge af tilbageløb i spildevandsledninger. Her kan nævnes følgende:
- EN 12.050 Wastewater lifting plants for buildings and sites
- EN 12.056 Gravity Drainage Systems inside Buildings
- EN 752 Gravity Drainge Systems outside Buildings
- EN 13.564, som er en specifik norm for højvandslukker til anbringelse inden i bygninger
Imidlertid tager ovennævnte Byggevaredirektiv nationale geografiske, klimatologiske og byggetraditionsmæssige forhold i betragtning, idet det nævnes, at disse forhold kan bevirke, at produkter, der ikke lever op til ovennævnte standarder, kan anvendes under forudsætning af, at de sikkerhedsmæssigt er acceptable i relation til de nationale forhold.
Dette kommer til udtryk i de enkelte landes egne normer / standarder for afløbsinstallationer; eksempelvist for Danmarks vedkommende DS 432 og for Tysklands vedkommende DIN 1986, som kan være åbne for anvendelse af produkter, som designmæssigt og/eller funktionsmæssigt ikke fuldt ud følger normen EN 13.564 eller dens foreskrevne anvendelsesområder for forskellige typer af højvandslukker.
Sikring af boliger mod oversvømmelse som følge af tilbageløb i afløb er således underlagt et komplekst standardiseringssystemsystem, hvor der findes både standardiserede EU-normer og nationale normer. Med udgangspunkt heri har det været en målsætning for projektet at udvikle et fleksibelt produkt til sikring mod oversvømmelse som følge af tilbageløb i spildevandsledninger.
Målsætningen har desuden været, at højvandslukkeren kan monteres enten på liggende ledninger eller i brønde med åben kanal. Det vedtoges i projektets startfase, at EN 13.564 skulle være retningsgivende for højvandslukkets funktion, eftersom denne standard beskriver klare tekniske ydelser.
Målgruppe
Målgruppen for rapporten er ledende personer og personale, som beskæftiger sig med konstruktion og udførelse af spildevandsledninger fra enkelthusstande, hvor der kan blive tale om sikring mod tilbageløb af kloakvand som følge af overbelastning af de offentlige spildevandssystemer.
Kloakmestre og personer, som udfører reparationsarbejde og vedligeholdelsesopgaver på afløbsinstallationer er her en væsentlig målgruppe. Endvidere omfatter målgruppen andre interessenter, som eksempelvis ingeniører, arkitekter og personale i offentlige eller private spildevandsselskaber. Kommuner og offentlige instanser, der rådgiver omkring eller pålægger ejendomsbesiddere sikring af private ejendomme mod tilbageløb af kloakvand er også en betydelig målgruppe. Herudover kan rapporten interessere ejendomsbesiddere, der interesserer sig for, hvordan man sikrer sin ejendom mod tilbageløb i spildevandsledninger.
Det kan nævnes, at højvandslukkeren i april – maj 2012 har været drøftet med et antal danske kloakmestre, som har udtrykt deres tilfredshed med ideen og anvendelsesmulighederne.
Eksisterende praksis i Europa for anvendelse af højvandslukkere
Der findes på det europæiske marked en række højvandslukke-produkter til montering på liggende ledninger og rørender. En stor del af disse produkter opfylder ikke de strengeste af kravene i EN 13.564 og kan derfor i henhold til denne norm ikke anvendes på spildevandsledninger, der fører fækalieholdigt spildevand. Det er imidlertid et faktum, at disse produkter på grund af deres lave pris i praksis også monteres på ledninger med fækalieholdigt spildevand. Dette accepteres tilsyneladende af myndighederne i mange lande jf. ovenstående omtale af nationale regler og byggevaner.
Med det forbehold, at der findes forskelle på byggevaner og sagsbehandling i forskellige Bundesländer, ses EN 13.564 mest konsekvent anvendt i Tyskland, og tyske fabrikanter markedsfører en række produkter til montering på liggende ledninger (fritliggende eller nedgravede), der opfylder de strengeste af kravene i EN 13.564. Disse produkter er relativt kostbare og omkostningskrævende at montere i bestående anlæg, eftersom de kan kræve hel eller delvis omlægning af ledninger under bygninger. De er under alle omstændigheder forholdsvis store.
Markedssituationen er i mange andre lande den, at der monteres produkter, som ikke er optimalt egnede til anvendelsen, men dette accepteres.
Det er projektets målsætning at undersøge muligheden for anvendelse af et lukkeprincip, der både er pladsbesparende og omkostningsbesparende.
Med stigende nedbørsmængder må man formode, at såvel ejendomsbesiddere som myndigheder og forsikringsselskaber vil fokusere på produkter til sikring mod opstemning i spildevandsledninger.
Dette burde åbne et internationalt marked for nye produkter.